Header Ads

DRŽITE LI JAJA U VRATIMA FRIŽIDERA? Evo zašto to ne bi smjeli raditi...



Ako želite da vam namirnice što dulje ostanu svježe, nije dovoljno samo ubaciti ih u frižider, nego određenu pažnju treba posvetiti i njihovom pravilnom rasopredu, kao i samom režimu rada frižidera.




Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da sve to napravite kako treba:

Ako želite spriječiti razmnožavanje bakterija, temperatura unutar hladnjaka trebala bi biti između 0 i 4 stupnja.

U gornjem dijelu temperatura je "najstabilnija" pa na gornjim policama držite ostatke ručka, pića, svježe začine i namirnice koje su odmah spremne za konzumaciju.

Vrata su "najtopliji" dio hladnjaka pa tu držite proizvode s prirodnim konzervansima. Majonezu i sok od naranče možete držati u vratima, ali mliječne proizvode i jaja radije ne.

Donje police hladnjaka su najhladnije pa tu držite jaja, sirovo meso, mliječne proizvode i plodove mora. Voće i povrće pohranite u hladnjak u odvojenim posudama namijenjenim za to. Jaja će lako 'upiti' mirise nekih drugih namirnica, stoga ako u hladnjaku držite nešto izrazitog mirisa, jaja svakako stavite dalje.

Savjetuje se da se u hladnjaku drže i orašasti plodovi, ali i ulja. Kruh nikada nemojte stavljati u hladnjak jer će se brže posušit, rajčice će postati bez mirisa i okusa, a luk će brže propasti.

Iako ćete vjerojatno natrpati hladnjak raznim namirnicama nakon što obavite neki veći shopping, potrudite se to izbjeći. U hladnjaku je potrebno ostaviti dovoljno prostora da kroz njega može strujati hladan zrak.

Dobro je znati i ovo: breskve, šljive i kruške ne biste trebali čuvati u blizini povrća u hladnjaku. Te voćke, naime, emitiraju plinove koji će ubrzati propadanje povrća.

Izvor: Mojakuhinja.net



Nema komentara