Header Ads

JASTUČIĆI SA SIROM: Topli ili hladni svejedno, uvijek su tako fini!


Možete ih služite tople ili na sobnoj temperaturi. One koje ne pojedete stavite u frižider ili zamrzivač (do 3 mjeseca).

Sastojci:

  • 4 veća jaja,
  • 8 kašika neslanog putera (oko 120 g),
  • 1/2 kašičice soli,
  • 1 šolja bijelog višenamjenskog brašna (oko 150 g),
  • 1 i 1/2 šolja naribanog sira (cheddar, gauda i sl.),
  • 1 šolja vode

Priprema:

Vodu, puter i so stavite u šerpu da prokuha. Kada se puter istopi, sklonite šerpu sa ringle i istresite brašno odjednom. Miješajte energično dok ne dobijete masu sličnu krompir pireu.

Vratite šerpu na šporet na nižu do srednju temperaturu i miješajte 3 do 5 minuta. Tijesto je gotovo kad primijetite da se sjaji i da je dovoljno gusto da u njemu stoji kašika uspravno. Sasvim je uredu ako vam se na dnu šerpe pojavi nakupljen skrob.

Prebacite tijesto u zdjelu i miješajte mikserom za tijesto nakratko dok ne prestane izlaziti para iz njega, te da bude toplo da ga možete raditi rukom. Konstantno miješajući tijesto, dodajte jaje. Tek kada se jaje dobro umijesi u tijesto, dodajte drugo i tako redom. Kada ste umijesili sva jaja, trebate dobiti glatku, nježnu smjesu u koju zatim dodajte naribani sir.

Zagrijte rernu na 230 stepeni C. U tepsiju obloženu papirom za pečenje vadite kašikom za sladoled kuglice tijesta razdvajajući ih bar 2,5 cm. Pecite ih u zagrijanoj rerni 5 minuta, a zatim smanjite na 170 stepeni, te pecite narednih 20 do 25 minuta. Tokom pečenja okrenite jednom tepsiju u rerni.

Dobit ćete napuhane, prozračne, zlatno-smeđe jastučiće, na dodir suhe. Služite ih tople ili na sobnoj temperaturi. One koje ne pojedete stavite u frižider ili zamrzivač (do 3 mjeseca).

Nema komentara