Header Ads

BUREK (S MESOM) NA BRZAKA: Iznenadit ćete se kako je mekan, sočan, mirisav...Sastojci:

  • 500 g kora za savijaču,
  • 800 g mješanog mljevenog mesa,
  • 1 luk,
  • prema ukusu sol, papar i vegeta,
  • malo ulja,
  • 2 dl vode
Priprema:

Uključiti pećnicu na 200 C. Luk sitno nasjeći i dodati u zdjelu skupa sa mljevenim mesom. Začiniti po okusu sa solju, vegetom i paprom.
E sad..tu je caka: dodavati vode ovisno koliko je meso sočno. Ako sami meljete meso, potrebno je u meso dodati oko 1 dl vode, ako kupujete već pakirano mljeveno meso možda će trebati i više. (Neki tvrde da je za ovakve namjene bolje koristiti mineralnu vodu.)
Smjesa bi trebala biti jako mekana i ljepljiva, tako će i burek u konačnici biti mekši…
Kore lagano pouljiti. Najlakše ćete meso staviti tako da ga bacate u malim komadićima na koru jer je dosta ljepljivo, a zatim kore urolati. Možete koristiti jednu ili dvije kore, ovisno o tome kakve su debljine, ali i o tome koliko dbeo burek želite.
Slagati u lim za pečenje tako da krajeve bureka pudvrnete prema dolje da manje gore. Malo pouljiti odozgo. Staviti u pećnicu i nakon otprilike 10 minuta (ovisno o pećnici), pa kad porumeni smanjiti na 160 C. Peći otprilike još maksimalno trideseta minuta. Budući da sve to ovisi o pećnici važno je pratiti što se događa i isključiti kad bude vrijeme.
U međuvremenu staviti kuhati 1-1,5 dl vode sa žlicom ulja i malo vegete. Kad izvadite burek iz pećnice preliti ga sa ključalim preljevom i poklopite drugim, praznim limom za pečenje par minuta. I to bi bilo to.
Iznenadit ćete se kako je mekano, sočno, mirišljavo…
Možete burek napraviti i sa sirom, onda u tom slučaju umjesto preljeva premažite ga pred kraj sa razmućenim vrhnjem sa mlijekom Ili sa jabukama - tada ćete naribane jabuke poprskati sa limunom i zašećeriti po želji, a preljev napraviti od vode sa šećerom i postiti ga da prokuha 5-6 min prije nego ga prelijete preko bureka…
(Ova terminologija se nekima neće svidjeti jer, precizno gledano, burek je samo pita s mesom, ali ne i sa jabukama, sirom, špinatom... No, u mnogim krajevima je uobičajeno da se sve te pite nazivaju burekom.)

Izvor: coolinarika.comNema komentara