Header Ads

TIJESTO ZA PALAČINKE: Recept s kojim ne možete pogriješiti



Palačinke su jednostavna i ukusna slastica koju mnogi obožavaju. Ipak, iako je jednostavna, mnogima palačinke ne ispadnu onako kako bi željeli. Njima, kao i svima onima koji se još nisu ni okušali u ovom poslu, preporučujemo ovaj recept. Jednostavan je i, što je još važnije, pouzdan. Ako od navedenih sastojaka napravite smjesu za palačinke i pri tome postignete da bude glatka, bez grudica i gusta kao tekući jogurt, dobit ćete fine ukusne palačinke fine strukture.

Sastojci (za 30 palačinki):

  • 3 jaja,
  • 300 gr brašna,
  • 3 dcl mlijeka,
  • 1 dcl vode (mineralne),
  • 2 žlice ulja,
  • prstohvat soli



   



Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite brašno. Napravite ruku u sredini humka, pa u to stavite jaja, sol, ulje i malo mlijeka.
Mikserom lagano umiješajte smjesu da dobijete gustu pastu - a nakon toga dodajte mlijeko. Na koncu umiješajte i mineralnu (ili običnu) vodu.
Tijesto dobro izmiješajte, ali umjerenom brzinom miksera - da se ne zapjeni.
Smjesa mora biti glatka, bez grudica i gusta kao tekući jogurt. Ako procijenite da je pregusta, dodajte još malo mineralne vode.

Smjesu za palačinke obavezno ostavite u frižideru najmanje pola sata - kako bi se masa slegla i škrob iz brašna bolje povezao. A prije pečenja smjesu samo promiješajte kuhačom, žlicom ili kutljačom.

Tavu dobro zagrijte, uz sasvim malo ulja - tek toliko da se zamasti površina tavice. Ako koristite teflonsku tavu, ulje vam i ne treba, ali će svakako pridonijeti ukusu.
Palačinke možete nalijevati u vruću tavicu kutljačom. Smjesa mora biti taman toliko gusta da se ravnomjerno razlije po tavi.
Palačinke pecite oko dvije minute. Jednu minutu na jednoj strani, pa okrenete palačinku na drugu stranu. Možete ih poslužiti premazane čokoladnom pjenom, kremom (Eurokremom ili Nutellom), marmeladom - a neki ih vole i samo posute šećerom i mljevenim orasima.

Napomena: Možete koristiti bilo koje brašno - glatko ili oštro - smjesa za palačinke će ispasti savršena. Međutim, izbjegavajte namjensko brašno za dizana tijesta. Takvo brašno u sebi najčešće ima i malo pekarske sode (praška za pecivo) i smjesa vam se može zapjeniti - a dok ih pečete. na palačinkama će se stvoriti neobični mjehuri.

Nema komentara