Header Ads

KOLAČ BEZ VAGE: Mirisan i sočan, idealan za početnike u kuhinji



Autoricu bloga Domaćica, koji je u međuvremenu preseljen na adresu http://domacica.com.hr za ovaj recept je nadahnula njena dugogodišnja prijateljica koja misli da nema "ono nešto" za pravljenje kolača.

Prijateljica doma nema vagu, znamo da je bez nje jako teško raditi većinu slastica, ali nije nemoguće. Zato da bi potaknula nju, ali i sve druge domaćice koje su također ovog trenutka bez vage, pripremila je jedan jednostavan recept, koji nije teško pratiti, za koji vaga nije potrebna, a rezultat je odličan - mirisan i sočan kolač.

Ukratko, idealan kolač za uspješne početke!

Sastav:

  • 1 jaje,
  • 1 šalica jogurta ili mlijeka,
  • 1 šalica šećera,
  • pola šalice ulja,
  • 2 šalice mekog brašna,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 1 vanilin šećer,
  • voće po želji,
  • čokolada po želji



   




Priprema:

Pećnicu upalite na 180 °C i ostavite da se grije.
Ako ćete koristiti jabuke – ogulite ih i naribajte na listiće. Ako ćete koristiti voće poput višanja, trešanja i slično – prethodno ih ocijedite i uvaljajte u brašno kako ne bi potonule na dno kolača.
Brašno prosijte sa praškom za pecivo.
Mikserom izmiksati jaje, šećer i vanil šećer, zatim postepeno dodavajte ulje, pa jogurt ili mlijeko. Na kraju dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo. Sve stalno miksajući, otprilike oko jedne minute dok ne dobijete glatku smjesu. Ako ćete ubacivati čokoladu narežite ju na sitno i samo umiješajte. Ako ćete raditi bez čokolade - kolač će vam izgledati još ljepše!
Tepsiju namastite ili obložite masnim papirom. Predlažem običnu tepsiju, ne kao ova moja - jer se duže peče, a i kolač je sočan, pa je bolje da ga režete na kocke, a ne na kriške.
Polovicu smjese izlijte u kalup. Poredajte voće po želji, prelijte ostatkom smjese i stavite peći u pećnicu oko 30 minuta – zavisno od pećnice. Voće možete poslagati i po vrhu, ne mora biti u sredini. Još bolje, tada vam sigurno neće propasti skroz dole.
Provjerite čačkalicom kada je gotovo.
Kolač po želji pospite šećerom u prahu.
Ovdje u biskvit možete ubaciti i mljevene orahe, cimet, suhe šljive, grožđice, breskve, kajsije, ribizle, kruške - ovo je zapravo samo baza koju vi nadograđujete ovisno što vam se jede ili što imate doma od sastojaka.

Nema komentara