Header Ads

SAVJETI ISKUSNIH KUHARA: Da bi pire krompir bio savršen, izbjegnite ove greške...



Krompir pire je savršen prilog mnogim jelima. Međutim, nekoliko grešaka može vas spriječiti da uživate u vrhunskom specijalitetu.




1.Ne siječete krompir na jednake delove
Krompir se neće podjednako skuhati ukoliko su dijelovi različitih veličina, manji komadi će se prekuhati, dok će krupniji ostati tvrđi. Kada ih isječete na jednake dijelove, komade krompira najprije kuhajte u hladnoj vodi koja će se postepeno zagrijavati i kuhajte dok krompir ne omekša.

2. Krompir je prekuhan ili nedovoljno skuhan
Prekuhan krompir je previše mekan i nije dovoljno ukusan. S druge strane, nedovoljno kuhan krompir ne može lepo da se ispasira. Da li je krompir dovoljno kuhan možete provjeriti tako što ćete ga probosti nožem, pa ukoliko nož klizi bez prepreka vaš krompir je gotov.

3. Koristite mikser, blender ili drugi aparat
Krompir je pun škroba, a škrob ne trpi previše obrade. Rezultat obrade krompira kuhinjskim aparatima je gusta ljepljiva smjesa, a za savršen pire je potreban lagan i rastresit krompir. Zato se preporučuje da krompir pasirate kuhinjskim priborom, kao što su žice.

4. Previše ste mešali krompir
Moguće je da previše umutite krompir čak i sa kuhinjskim priborom, odnosno ako ga mutite žicom ručno. Dok dodajete ostale sastojke, poput mlijeka ili putera, dovoljno je da nježno sve dobro promiješate.

5. Ostali sastojci su hladni
Najbolje je da vam svi ostali sastojci (mlijeko, puter) budu sobne temperature, kako bi se što bolje sjedinili sa krompirom.

6. Dodajete previše tečnosti
Možete dodati pavlake ili mlijeka kao što piše u receptu, ali nemojte pretvoriti pire u čorbu. Ukoliko pretjerate, dodajte još kuhanih krompira.

7. Ne stavljate dovoljno mlijeka i putera
Mnogi ne žele vodenasti pire, pa u krompir stavljaju minimalno mlijeka, pavlake za kuhanje i maslaca, zbog čega je konačni rezultat prilično tvrd, i pomalo drven. Da se to ne dogodil, zagrijte mlijeko ili pavlaku za kuhanje pa obilno prelite preko krompira. Na laganoj vatri i nježno miješajte smjesu dok se svi sastojci ne sjedine, i vi dobijete odgovarajuću teksturu.

8. Niste stavili dovoljno soli
I najbolje izgnječeni krompir, sa savršenim omjerom krompira, maslaca i mlijeka (pavlake), i dalje će biti bljutava smjesa ako ne dodate dovoljno soli. Posolite pire, lagano promiješajte i kušajte.

9. Presušili ste pire
U redu je da pripremite krompir pire unaprijed, ali vodite računa kada ga podgrijavate da ga ne presušite. Postoje dva načina za podgrijavanje krompir pirea - podgrijte pire na pari, tako što ćete u posudu sipati vodu, zagrijati je na nisoj temperaturi, a preko nje staviti posudu sa pireom (obavezno polako miešajte), a drugi način podrazumeva dodavanje još toplog putera i(li) mlijeka.




Nema komentara