Header Ads

ISPROBANI SAVJETI: Sedam načina da prepolovite troškove za hranu



Želite smanjiti iznos koji mjesečno trošite na hranu? Nagrađivani autor Ricky Willis, koji je u šest mjeseci uspio smanjiti troškove za hranu na polovicu, podijelio je sedam savjeta koji bi i vama u tome mogli pomoći.




1. Planirajte kupovinu
Prije nego što se uopće uputite u trgovinu, isplanirajte što ćete jesti idućeg tjedna. U tome može sudjelovati cijela obitelj. Nakon što napravite plan, dobro proučite što od potrebnih namirnica već imate u kući. Iznenadili biste se što se sve korisno može naći na dnu zamrzivača ili u pozadini police u smočnici.

2. Odlučite hoćete li kupovati putem interneta
Ovisno o tome što sve imate na svojoj listi, dobro je razmisliti hoćete li fizički otići u prodavaonicu ili ćete kupovinu obaviti on-line. Ako je riječ o teškim proizvodima, nije loše odlučiti se za narudžbu putem interneta. No, imajte na umu da putem interneta nećete vidjeti sva sniženja.

3. Skupljajte bodove
Svakako se oboružajte nagradnim kuponima gdje god je to moguće. Izvadite svaku moguću karticu za skupljanje bodova i koristite ih prilikom svake kupnje.

4. Kupujte na sniženju
Pričekajte kraj radnog vremena prodavaonice i tada se uputite u lov na proizvode na sniženju. Ovdje možete izmijeniti svoj plan kupnje, ako vidite da neke namirnice možete zamijeniti drugima, koje su na sniženju. Pazite na konkurenciju, niste jedini koji kupuju na taj način. Izborite se za svoj proizvod čak i ako to znači zgrabiti zadnji paket piletine s police u koju gleda nekoliko ljudi.

5. Ne kupujte zapakirano
U pravilu je jeftinije kupovati po komadu ili kilaži, a ne unaprijed zapakiranu hranu. No, to nije uvijek tako. Dobro provjerite i usporedite razliku u cijeni zapakiranih proizvoda s nezapakiranima i izaberite najpovoljnije.

6. Zaboravite na marke
Većina proizvoda iste vrste koji se pojavljuju na tržištu je zapravo iste kakvoće i okusa, bez obzira na marku. Willis kaže kako mu je kao snobu bilo potrebno neko vrijeme da se odvikne od izbjegavanja "plus" namirnica, no jednom kad se naviknuo, rapidno je smanjio svoje troškove.

7. Idite u sitnu dodatnu kupovinu
Nakon što se nakupujete namirnica za barem tjedan dana, idite samo u sitnije dodatne kupovine. I tada radite popis kojeg se pridržavajte. Najbolje je držati se pravila "pune košarice". Ono nalaže da se zaustavite kad vidite da vam je košarica s kojom ste krenuli u dodatnu kupovinu puna.

Izvor: Danas.hr



Nema komentara