Header Ads

Kako pametno odabrati naranče, limune, mandarine...?



Kad je moguće, kupujte naranče, mandarine, limune..., općenito citruse koji su svježi, ugodno mirišu, lijepe su žute boje, nisu sasušeni i nemaju znakova truljenja.




Tebamo li čitati deklaracije ili kupiti najpovoljnije? Koliko je doista bitno dati prednost lokalno uzgojenoj hrani i domaćom proizvođačima? Odgovore smo potražili kod nutricionista Branimira Dolibašića koji objašnjava i koliko su opasni zaštitna sredstva kojima se tretiraju citrusi.

Nema razloga za paniku, ali ima za oprez. Zaštitna sredstva poput imazalila su realnost industrijske proizvodnje, a opasnost od njih izravno je povezana s količinom i trajanjem unosa.

Prehrana je uvijek pitanje mjere i izbora. Dugoročni i neumjereni unos proizvoda koji su tretirani kemikalijama istraživanja povezuju s rizikom po zdravlje, uključujući karcinogenost. Premda se navodi kao siguran za korištenje u prehrani, ne preporučuju se limuni tretirani imazalilom, osobito rizičnim skupinama poput djece, alergičara i trudnica.

Potrošači trebaju aktivnije koristiti svoja prava svaki puta kada naiđu na neispravnu prehrambenu namirnicu ili iz nekog razloga sumnjaju u njenu ispravnost ili kvalitetu.

Primjer može biti i velika razlika u cijeni, koja obično znači i razliku u kvaliteti. Treba izbjegavati hranu koja nije potpuno i pravilno deklarirana, na primjer nema porijeklo, godinu ni mjesto proizvodnje.

Na deklaraciji prije svega treba tražiti upozorenja baš poput onog da korica nije za konzumaciju jer je kemijski tretirana spojevima s određenim stupnjem rizika po zdravlje (poput imazalila).

Kao nutricionist već dugo agitiram na našu populaciju da stekne naviku čitanja deklaracije jer to omogućuje svjesno kvalitetniji izbor hrane, objašnjava Dolibašić.

Najsigurnije je kupovati lokalnu hranu, što bliži uzgoj od domaćeg proizvođača. Kad je moguće, kupujte citruse koji su svježi, ugodno mirišu, lijepe su žute boje, nisu sasušeni i nemaju znakova truljenja. Ako trebate citruse za sok, birajte s tanjom korom i sitnije. Za kolače i kuhanje one s debljom korom, naravno, prednost dajući netretiranim.

Izvor: Ordinacija.hr



Nema komentara