Header Ads

Koja je razlika između tamne i bijele čokolade?



Između bijele i crne čokolade postoji velika razlika, najprije u sastojcima od kojih se proizvodi, s obzirom da bijela čokolada uopće ne sadrži kakao masu.




Svaka se čokolada dobiva iz kakao maslaca, kakao mase, arome vanilije te emulgatora sojinog lecitina. Bijela čokolada u sebi to ne sadrži, a zapravo svi glavni pozitivni učinci čokolade na ljudsko zdravlje potječu iz kakao mase. Što je njen udio u čokoladi veći, to nam više pogoduje zdravlju.

Zbog ovog razloga najzdravije su tamne čokolade koje sadrže visoki postotak kakaa. Tako primjerice kod mliječne čokolade pozitivan učinak kakao mase umanjuju proteini mlijeka.

Polifenoli, flavonoidi, antioksidansi su ti koji se nalaze u tamnim čokoladama. Oni pomažu u prevenciji bolesti srca i krvnih žila, moždanog udara i brojnih degenerativnih bolesti.

Bijela čokolada se ovim sastojcima niti sa nabrojanim vrijednostima ne može pohvaliti.

Osim kakaao maslaca i mlijeka, bijela čokolada u visokom postotku sadrži šećer, više od 50 %. Osim toga, bijela čokolada ima veći udio zasićenih masnoća i kolesterola od tamne. Zbog udjela kalcija možemo bijelu čokoladu pohvaliti, ali samo u malim količinama jer zbog šećera ne može predstavljati jedan od glavnih izvora kalcija.

Iako vrlo ukusna, bijela čokolada je, što se nutritivnog profila tiče, najmanje poželjna vrsta čokolade.

Izvor: Magazin.hr



Nema komentara