Header Ads

ČUDOTVORNO VOĆE: Evo što će vam se dogoditi ako jedete pet šljiva dnevno!



Šljive su poznate kao prirodni multivitamin, ali mnogi od nas nemaju naviku da ih jedu redovno. Možda ćete ih početi jesti kada vidite što pet šljiva dnevno čini organizmu.




Jedna šljiva sadrži 84 posto vode, 0,6 posto proteina, 10 posto ugljikohidrata, 2,1 grama vlakana. Pored toga, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, a visok postotak vitaminima A, C i E, kalcija, magnezija i kalija.

Ako pojedete pet šljiva dnevno, evo kako će to utjecati na vaš organizam:

Smanjuje nivo šećera u krvi

Šljive se povezuju sa niskim glikemjiskim indeksom što znači da vam mogu pomoći da kontrolirate razinu šećera u krvi i smanjite rizik od tip 2 dijabetesa.

Poboljšava memoriju

Ako jedete pet šljiva dnevno, pomoći ćete vašem organizmu da se oslobodi negativnog djelovanja slobodnih radikala koji loše utječu na naše pamćenje i memoriju.

Štiti srce

Jedna svježa šljiva u prosjeku sadrži 113 mg kalija. Ovaj mineral pomaže pri kontroli visokog krvnog tlaka, a time smanjuje rizik od moždanog udara.

Poboljšava i štiti cijeli probavni sustav

Suve šljive su odličan način da ubrzate probavu. Jedna od načina da ih jedete tokom cijele godine je da potopite suhe šljive u svježe prokuhanu vodu, ohladite i zamrznete.

Jača kosti

Istraživači sa sveučilišta Florida i Oklahoma su 12 mjeseci testirali dvije grupe žena u postmenopauzi. Jedna grupa je jela 100 grama suhih šljiva dnevno (oko 10 šljiva), a druga je jela 100 grama sušenih jabuka.

Obje grupe su konzumirale kalcij i vitamin D kao dodatak. Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suhe šljive imala znatno veću gustoću kostiju u kralježnici i podlaktici.

Poboljšava zdravlje očiju

Šljive su jako važne za zdravlje očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu smanjiti rizik od nastanak makularne degeneracije ili žute mrlje, oboljenja koje pogađa uglavnom starije osobe.

Izvor: zena.blic.rs




Nema komentara