Header Ads

Kako pouzdano utvrditi da li je med pravi?Vjerojatno ne postoji osoba kojoj nisu poznata hranljiva i ljekovita svojstva meda. Ipak, uvijek se pitamo da li se radi o pravom prirodnom medu.
Nažalost, tržište je preplavljeno lažnim medom, koji se pravi od šećernog ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja. Međutim, vrhunski pčelari otkrivaju veoma jednostavne metode za otkrivanje ovih prevara.
Prvo što možete oprobati jeste da protrljate malo meda između kažiprsta i palca, pa ako se prsti lijepe, znači da sadrži šećer ili neka druga umjetna sladila. Prirodni med nije ljepljiv.
Također, stavite nekoliko kapi meda na papir ili papirnu maramicu. Pravom medu trebat će dosta vremena da prodre kroz papir jer ne sadrži vodu.
Napunite čašu vodom i dodajte žličicu meda. Prirodni med pasti će na dno i ostati kompaktan, dok će umjetni odmah početi da se otapa.
Namažite med na komad kruha. Prirodni med stvrdnuti će kruh za nekoliko minuta, dok će ga umjetni navlažiti zbog vode koju sadrži.
Prije nego što se proguta pravi med, osjeća se bockanje u ustima, koje će izostati ukoliko je u pitanju umjetni med.
Pravi med će se s vremenom kristalizirati, dok će umjetni ostati gladak.
Vrh šibice umočiti u med i zapaliti. Prirodni med neće ometati proces sagorijevanja, za razliku od umjetnog koji sadrži vodu.

Izvor: Kako liječitiNema komentara