Header Ads

Ovo su 3 najčešće greške koje radimo s krumpirom



Krumpir je definitivno najrasprostranjenija namirnica na svijetu, no nažalost malo cijenjena i često na lošem glasu.

Zanimljivo je da bi se hraneći samo krumpirom čovjek mogao održati na životu i to zahvaljujući obilju minerala i vitamina koje posjeduje. A upravo te važne vitamine C, B1 i B2, treba znati sačuvati i iz krupmira izvući najbolje što ćete postići ukoliko nastojite izbjeći ove 3 najveće greške.

Kuhanje oguljenog i narezanog krumpira

Kuhan pod korom, krumpir uspijeva sačuvati čak trećinu svoje količine vitamina C, dok pečen u cijelosti ostaje hranjiv. Osim toga kora krumpira sadrži fluor, dobro poznat element koji čuva zube i sprječava karijes.

Kada ne možete izbjeći guljenje krumpira učinite to, ali pazeći da skinete minimalan sloj kore jer se ispod nje krije riznica bjelančevina.

Zamrzavanje jela s krumpirom

Krumpir svjež ili jela koja ga sadrže nije poželjno zamrzavati, naime pod temperaturom ispod ništice škrob se pretvara u šećer i postaje štetan. Drvene kutije smještene u tamne i suhe prostorije idealni su uvjeti za čuvanje krumpira. Takvi će spriječiti klijanje, koje iz krumpira izvlači hranjive vrijednosti, ukoliko klice izrastu potrebo ih je što brže maknuti.

Podgrijavanje krumpira

Krumpir već termički obrađen ne bismo trebali podgrijavati, jer nakon zagrijavanja gubi svoja nutritivna svojstva. Naime u samom srcu krumpira tijekom podgrijavanja dolazi do oslobađanja teških metala, točnije toksičnog solanina koji razbija bjelančevine u organizmu.

Do trovanja neće doći konzumacijom jednog podgrijanog obroka, no svakako takvo što treba izbjegavati. Nutricionisti preporučuju krumpir jesti ohlađen, jer tada se u njemu povećava otporni škrob.

Izvor: zadovoljna.hr

Nema komentara